Rabu, 29 Februari 2012

DAGING TUMBUK MASAK KICAP


Sumber resepi:sofinar@myresipi.com

Bahan - bahan
300 gm daging lembu - dihiris 1.5 cm tebal
2 ulas bawang putih - diketuk
6 - 7 ulas bawang merah - dijadikan bawang goreng
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
1/2 cwn kicap pekat manis
4 tangkai cili kering - digoreng dahulu
1 sudu teh jintan manis
2 cm belacan
asam jawa sebesar ibu jari - diperah airnya
minyak utk menumis, garam dan gula

Cara - cara
1)Daging direbus hingga empuk, kemudian ditumbuk dgn lesung batu., biar agak nipis, jgn tumbuk sampai hancur pula.
2)Perap daging tumbuk dgn kicap pekat, lada hitam dan air rebusan daging. ikutla., jika air rebusan itu banyak sangat, tak perlu ambil semua. perap lebih kurang 30 minit.
3)Cili kering,belacan dan jintan manis ditumbuk bersama.
4)Panaskan minyak., tumis bawang putih., bila dah naik bau masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi. gaul sekejap..,masukkan daging yg diperap tadi. masuk daging dulu, gaul biar rata baru masukkan bahan dan air perapan tadi.
5) Masukkan air asam jawa., masak hingga agak pekat., masukkan gula dan garam secukup rasa.
6) Tutup api dan tabur bawang goreng, gaul2 sekejap.,bolehlah dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan