Sabtu, 4 Februari 2012

DAGING MASAK HITAM




Bahan - bahan
1/2 kg daging
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar cuka
sedikit garam dan gula merah / gula melaka
sedikit ajinomoto


Bahan tumis
1 biji bawang besar - dihiris
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
sedikit minyak

Bahan perap
20 biji cili kering - dikisar
2 biji bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar / ditumbuk
1 sudu kecil ketumbar *
1 sudu kecil jintan manis *
1 sudu kecil jintan putih *
bahan2 * digoreng tanpa minyak dan dikisar / ditumbuk
2 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar kicap pekat masin

Cara - cara
1) Perap daging bersama bahan2 perap selama 30 minit.
2) Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
3) Kemudian masukkan daging yg diperap tadi. masukkan air secukupnya. masak hingga mendidih.
4) lepastu masukkan kerisik, garam, gula merah dan cuka. masak hingga daging empuk dan kuahnya agak kering...ok., dah siap.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan