Rabu, 7 Mac 2012

Karipap Daging

Assalamualaikum..., slmt petang..mkan apa ptg ni, emm...saye mkan karipap je..tetibe je rasa nak mkan karipap buatan sendiri.. apa lagi pegi dapur godek2 la apa yg ada kat dapur tu. utk doh karipap ni saya ikut resepi dari hana. memang rangup betul  karipap ni.utk inti saya ikut resepi sendiri je...

Bahan -bahan
utk doh:
250 gm tepung gandum
2 sudu besar majerin - dipanaskan
2 sudu besar minyak masak - dipanaskan
sedikit garam dan air

bahan inti:
150 gm daging - dipotong dadu kecil
2 biji kentang - dipotong dadu
2 biji bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1 btg kulit kayu manis
2 sudu besar rempah kari daging
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
sedikit air

Cara -cara
utk doh:
1) Campurkan tepung,majerin dan minyak masak yg telah dipanaskan ( utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). gaul rata guna sudu, sebab panas.bancuh garam dan air. masukkan air sedikit2. uli doh hingga boleh dicanai dan mudah utk mengelim.

Utk inti;
1) Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk dan kulit kayu manis.,hingga wangi.kemudian masukkan rempah kari daging.,kacau sebati., biar hingga terbit minyak.
2) kemudian masukkan daging., kacau rata, biarkan sekejap, kemudian masukkan kentang yg telah dipotong dadu.masukkan garam dan serbuk perasa dan sedikit air. masak hingga daging dan kentang empuk dan kuahnya kering.
3) Apabila inti dah sejuk., bolehlah mula mencanai dan mengelim., ( kalau nak senang guna acuan je., tapi slalunya kalau guna acuan., bila goreng intinya terkeluar ) kemudian goreng dgn api sederhana hingga kekuningan.


yang ni belum goreng., bab mengelim ni belum lulus lagi., hmm.., tapi bolehlah utk mkan sendiri jew...
dah siap goreng bolehlah ngap...he..he..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan