Ahad, 5 Februari 2012

PULUT KUNING DGN RENDANG AYAM






Bahan -bahan
3 cwn beras pulut
1 cwn santan pekat
1 sudu kecil garam - dibancuh bersama santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 helai daun pandan

Cara -cara
1) Beras dibersihkan., kemudian direndam dlm air bersama serbuk kunyit selama 6 -7 jam.
2) Daun pandan dicarik - carikkan dan diletakkan dlm periuk kukus.
3) Basuh beras dan toskan.,kemudian masukkan dlm pengukus ., kukus selama 15 minit atau sehingga separuh masak.
4) Kemudian angkat dan masukkan kedalam bekas.,gaulkan bersama santan sehingga sebati.
5) Masukkan kedalam pengukus dan kukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.

Rendang ayam

Bahan - bahan
7 -8 ketul ayam
1 biji kelapa - ambil santannya
2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
garam dan ajinomoto secukup rasa
sedikit gula melaka / gula merah
minyak utk menumis

bahan2 kisar:
15 biji cili kering
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit
1 inci lengkuas
3 btg serai

Cara -cara
1) kisar bahan2 kisar bersama sedikit air.
2) Panaskan minyak dlm kuali., tumiskan bahan2 kisar., kacau dan biarkan sehingga terbit minyak.
3) Kemudian masukkan ayam dan santan.,renihkan sambil sesekali dikacau. agak2 kuah dah hampir kering masukkan kerisik., gula melaka.,garam dan aji. akhir sekali masukkan daun kunyit., masak sekejap kemudian boleh lah ditutup api.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan