Isnin, 30 Januari 2012

NASI DAGING


Sumber resepi: myresipi.com
Bahan - bahan
1 kilo beras basmathi
1/2 kg daging
1 bungkus rempah sup bunjut adabi
1 sudu besar rempah kurma
1 inci halia
1btg kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
sedikit mentega / minyak sapi
1/2 cwn tomato sup
1 cwn susu cair
sedikit garam
air rebusan daging secukupnya

Cara - cara
1) Rebus daging bersama sup bunjut adabi, rempah kurma dan sedikit garam
2) Pastikan daging empuk., simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.
3) Basuh beras dan toskan.
4) Tumis halia.,kulit kayu manis dan buah pelaga di dalam periuk nasi hingga naik bau.
5) Masukkan beras dan kacau sekejap.
6) Masukkan air rebusan daging.
7) Bila beras sudah agak kembang.,masukkan tomato sup dan susu cair.kacau dan biarkan nasi masak.
8) Hidangkan nasi daging dgn air asam. utk air asam: tomato, bawang besar, hirisan cili merah, air asam jawa,sedikit belacan, garam dan gula sesedap rasa., dan daging yang telah direbus tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan