Khamis, 5 Januari 2012

LAKSA UTARA

Bahan-bahan

1bungkus laksa kering - direndam selama 6 -7 jam & direbus.
1 kg ikan sadin / kembung
20 biji cili kering - direndam dgn air panas & dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
1 inci belacan - dikisar
7 keping asam gelugor
1 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan
garam & ajinomoto secukup rasa
bahan hiasan: bawang besar - dihiris, timun- dicincang halus, cili merah,cili padi- dihiris.nenas- dipotong kecil2.,daun salad- dihiris halus.

Cara - cara

1) Laksa direndam selama 6-7 jam, kemudian direbus.
2) Ikan dibersihkan dan direbus bersama asam gelugor.rebus hingga kuahnya mendidih.kemudian asingkan isi dgn tulang,isinya diblender bersama sedikit air. tulang ditumbuk, kemudian digaul dgn air.,kemudian tapis dan ambil airnya.masukkan dalam periuk bersama dgn isi ikan yg diblend tadi,dan air rebusan ikan.
3) kemudian blend cili kering yg telah direndam tadi bersama sedikit air, belacan dan bawang merah.masukkan dalam periuk tadi.lpas tu masukkan asam gelugor,daun kesum, bunga kantan, garam dan aji.masak hingga mendidih.dah siap....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan