Rabu, 25 Januari 2012

IKAN TONGKOL TUMIS PEDAS



Bahan - bahan
5 keping ikan tongkol putih / tuna - cuci dan toskan *
sedikit garam *
3/4 camca teh serbuk kunyit *
( * disatukan dan digaul rata )
3 camca besar cili kisar
1/3 cwn jus asam jawa
1 kiub ikan bilis maggi
garam dan gula secukup rasa
1 btg leek - kerat dan rendam
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 keping hirisan halia
2 keping hirisan lengkuas
2 helai daun limau purut
1 btg serai - dititik

Cara - cara
1) Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan. tapi jgn garing sangat. toskan. Panaskan minyak dlm kuali., tumis bawang putih, serai,halia,lengkuas dan leek hingga harum.Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing., tuang jus asam jawa.
2) Kemudian masukkan ikan, daun limau purut, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa. masak dgn api perlahan hingga pekat. rasa dan jika ok., matikan api. hidangkan segera bersama nasi hangat.

Sumber resepi: Che Mat Gebu ( Dapur tanpa sempadan)

emm...,mmang sedap dimakan bersama nasi panas2.., lagi pedas lagi kaw....

2 ulasan:

  1. Balasan
    1. budu meme la sedap.., tapi kot ni payah nak cari budu..,kalu ada pun yg dah berkeladak.,tak lalu la pulak nak mkan..kalu gi klate ka ganu bulehla borong budu.....

      Padam