Sabtu, 24 Mac 2012

Paprik Daging




Bahan - bahan
250 gm daging - dipotong nipis dan direbus
1 inci halia - direbus bersama dgn daging
2 ulas bawang merah - ditumbuk sedikit
1 ulas bawang putih - diketuk
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar cili sos
1 sudu besar sos  tiram
1 sudu besar kicap
1/3 biji carrot - dipotong kecil
3 btg putik jagung - dihiris
2 helai daun limau purut - dicarik kasar
1 biji bawang besar - dihiris
sedikit bunga kobis - kali ni tak letak sebab takde stok
sedikit minyak utk menumis
garam secukup rasa

Cara - cara
1) Daging dihiris nipis.,dibersihkan dan direbus bersama dgn halia.rebus hingga empuk dan ketepikan.
2) Panaskan minyak dlm kuali., tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. kemudian masukkan cili kisar., biar hingga terbit minyak., lepas tu masukkan cili sos.,kicap, daun limau purut dan sos tiram., biarkan sebentar kemudian masukkan carrot.
3) bila carrot dah agak empuk., masukkan daging yg telah direbus tadi bersama dgn airnya sekali. kemudian masukkan putik jagung dan bunga kobis.masukkan garam secukup rasa. biarkan merenih sekejap sehingga sayur agak empuk. akhir  sekali masukkan bawang besar., kacau sebati., biarkan hingga bawang agak layu. sedia utk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan