Isnin, 19 Mac 2012

Ayam Masak Merah




Bahan - bahan
6 -7 ketul ayam - dicuci bersih dan digaul dgn garam & kunyit
15 biji cili kering - dikisar
2 sudu besar cili sos
2 biji bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
1 btg serai - diketuk
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji buah tomato - dipotong kecil2
garam & gula secukup rasa
minyak utk menggoreng

Cara - cara
1) Panaskan minyak dlm kuali dan goreng ayam yg telah digaul dgn garam dan kunyit. goreng hingga separuh masak. ketepikan.
2) keluarkan sedikit minyak tadi., kemudian tumis kulit kayu manis, bunga lawang., buah pelaga dan  serai sehingga wangi., kemudian masukkan cili dan bahan2 yg dikisar tadi.biar hingga terbit minyak.
3) Masukkan cili sos dan buah tomato yg telah dipotong tadi. masukkan sedikit air., garam dan gula secukup rasa.kemudian masukkan ayam yg telah digoreng tadi. masak hingga kuahnya agak kering.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan