Ahad, 30 Oktober 2011

Sambal Petai Tempoyak



Bahan-bahan

3 sudu tempoyak
4 papan petai - dibuang kulit dan dibelah dua
2 biji bawang merah
15 biji cili padi
1 biji bawang besar
sedikit garam
1 mangkuk kecil ikan bilis - dibelah dua dan ditumbuk sedikit.
1 cm kunyit hidup
1 helai daun kunyit -diracik halus
sedikit minyak utk menumis
sedikit gula dan ajinomoto


Cara-cara

-Tumbuk cili padi, kunyit hidup dan bawang merah.
-Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk sehingga naik bau.
-Masukkan tempoyak, ikan bilis,petai,garam,gula,ajinomoto dan sedikit air.
-Masak sehingga petai agak layu,kemudian masukkan daun kunyit dan bawang besar
yang telah dipotong nipis2 .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan