Rabu, 26 Oktober 2011

Peria goreng kunyit

Peria ni salah satu sayur kegemaran saya .,walaupun agak pahit tapi sedap. ada org kata utk kurangkan pahit dia, rendam dulu peria dalam air garam sebelum masak. tapi saya tak pernah rendam...biasanya kalau masak hingga betul2 empuk., mmang tak rasa pahit dah.apa pun bergantung pada diri sendiri la..,ada org suka pahit..,ada org tak boleh tahan pahit...


Bahan-bahan
3 biji peria kecil (ada org panggil peria katak)
kalau peria biasa yg besar tu saya buat satu biji je..
7 biji cili padi
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis
1 cm kunyit
garam, ajinomoto,sedikit minyak utk menggoreng.

Cara-cara memasak

- Peria dibelah dua, buang bijinya.,potong nipis2 dan bersihkan.
-Tumbuk kunyit, cili padi,bawang merah,bawang putih dan ikan bilis.
-Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 yg telah ditumbuk tadi.
-Bila dah garing, masukkan  peria,garam, ajinomoto dan sedikit  air.
-Masak sehingga peria  empuk dan kuahnya kering.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan