Khamis, 31 Mei 2012

Ikan Bakar Portugis



Sumber Resepi: Che Mat Gebu

Bahan - bahan
3 ekor ikan cencaru  (saya guna ikan kembung )
3 helai daun limau purut - dihiris halus (saya tak letak sebab takde stok..hu..hu.. )
3 camca besar minyak bawang putih ( Resepi dibawah )
3 camca besar cili kisar
1 camca teh gula
1 1/2 camca teh garam
Daun pisang dan aluminium foil secukupnya

Bahan2 kisar halus :
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 btg serai
1 keping hirisan lengkuas

Bahan minyak bawang putih :
1/2 cwn minyak masak ( saya kurangkan.., letak 5 sudu je... )
6 ulas bawang putih  - ditumbuk ( saya letak 3 ulas je... )

Cara membuatnya :
1 ) Untuk minyak bawang putih : Panaskan minyak dgn api perlahan., masukkan bawang putih dan goreng garing. matikan api dan alih minyak dlm bekas. sejukkan .
2 ) Ikan dibersihkan., dikelar2 dan diperap dgn jus lemon dan garam 10 minit. cuci dan toskan. campur semua bahan2 kisar bersama garam ., gula dan cili kisar., gaul rata.
3 ) Letakkan seekor ikan diatas daun pisang .., lumur rata dgn bahan2 kisar ., tabur hirisan daun limau purut  dan tuang sedikit minyak bawang putih. balut dgn aluminium foil dan bakar hingga masak.
4 ) Boleh juga dihidangkan bersama lada kicap jika suka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan