Rabu, 25 April 2012

Acar Berempah




Sumber Resepi : Majalah rasa

Bahan - bahan
1 biji timun - dibuang empulur dan dihiris halus
1 btg lobak merah - dihiris halus
1 cm halia - dihiris halus
4 biji bawang merah -2 daripadanya dihiris halus
4 ulas bawang putih -2 daripadanya dihiris halus
1 biji cili hijau - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1/2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu makan rempah kari - saya tambah
2 sudu makan minyak masak
2 sudu makan cuka
1 sudu makan udang kering - ditumbuk
garam dan gula secukup rasa


Cara - cara
1) Rendam sayur - sayuran yang telah dihiris tadi dengan air garam selama setengah jam., toskan.
2) Panaskan minyak masak didalam kuali., tumiskan biji sawi bersama bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi.
3) Masukkan rempah., serbuk ketumbar dan serbuk kunyit serta udang kering. Gaul rata sehingga pecah minyak.
4) Selepas itu masukkan sedikit air, cuka, garam dan gula secukup rasa.kacau rata.
5) Akhir sekali masukkan sayur - sayuran tadi dan bawang yg tidak dihiris. Gaul rata dan masak hingga pekat.
6) Angkat dan sedia dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan