Ahad, 1 April 2012

Daging Masak Lada Hitam









Sumber resepi : dayang jack

Bahan - bahan
500 gm daging ( direbus dgn sedikit garam dan dihiris nipis2 )
4 ulas bawang putih ( ditumbuk / dicincang )
1 sb lada hitam -  ditumbuk kasar
1 sb sos tiram
1 sdt sos masam manis - saya tak bubuh sebab takde
1 sdt sos lada hitam - optional
1 sb kicap pekat
1 labu bawang besar - dimayang
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris ( saya tambah )
1 sb tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
5 biji cili api - diketuk
sedikit daun bawang dan daun sup - dihiris
sedikit garam dan gula ( jika perlu ).

Cara - cara
1) Perapkan daging bersama 1/2 sudu besar kicap pekat dan 1/2 sudu besar lada hitam selama 10 minit.
2) Panaskan 2-3 sudu besar minyak dlm kuali dan goreng daging hingga separuh garing. keluarkan dan ketepikan. didalam kuali yg sama.,tumis bawang putih hingga perang.
3) Masukkan daging., lebihan lada hitam dan juga kicap pekat. kacau sebati., masukkan pula sos tiram., sos masam manis., sos lada hitam, bawang besar, cili merah, cili hijau.,dan cili api. kacau lagi.
4) Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung., daun sup., daun bawang dan perasakan dgn garam dan gula. ( jika dah cukup masin dan manis., tak perlu bubuh garam dan gula ).
5) Hidangkan panas2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan