Rabu, 25 April 2012

Tepung Bungkus



Sumber Resepi: hanieliza

Bahan - bahan
1 cwn tepung beras
2 cwn santan  +  sedikit garam
Daun pisang

Bahan2 inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 sb gula
1 sb tepung gandum
4 sb air
1 helai daun pandan

Cara - cara
1) Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum., sehingga agak kering.
2) Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering., sejukkan.
3) Jadikan inti bebola kecil. ketepikan dahulu.
4) Bancuh tepung beras bersama santan., masak hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5) Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan. lap dan bersihkan.
6) Ambil 3 sudu bancuhan tepung dan letakkan diatas daun pisang. letakkan dua biji inti.
7) Tutup daun pisang dan lipat kedua2 hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8) Sejukkan dan hidangkan.

** saya gandakan bahan2 ini., kalau ikut resepi asal dpt 5 bungkus je...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan