Khamis, 5 Julai 2012

Sotong Goreng Berempah




Bahan:
500gm sotong
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 in halia ~ dihiris
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih *
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis * ~ (* dibancuh dgn sedikit air hingga menjadi paste)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 biji tomato ~ dihiris
1 tangkai daun kari
1 biji limau kasturi
garam
gula
minyak
Cara:
Bersihkan sotong dan potong. Toskan. ( saya tak potong pun.., masuk sekor2 je sebab sotong ada telur... sayang takut telur dia hancur..hu..hu.. )
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg dihiris hingga wangi dan kekuningan.
Masukkan cili mesih dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan paste rempah dan daun kari. Kacau.
Masukkan pula sos tiram, kicap dan tomato.
Goreng lagi hingga pecah minyak atau garing.
Masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga kuah menjadi sedikit kering dan bolehlah dipadamkan api.
Perahkan limau kasturi dan kacau rata.
Angkat dan hidangkan panas2.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan