Rabu, 11 Julai 2012

Red Velvet Cake ( First time buat birthday kek sendiri... hu..hu.. )


Sumber Resepi: kak yatie


Bahan - bahan
5 biji telur gred B
250 gm mentega beku tanpa garam
3 cwn tepung naik sendiri *
3 sudu makan koko vochelle *
2 cwn gula kastor - saya letak 1 1/2 cwn je..
4 sudu makan pewarna red bright - saya letak 2 sudu je..
1 cwn buttermilk -  kalau xde buttermilk boleh tengok resepi kat bawah
1 sudu teh garam - saya tak letak
1 sudu makan bicarbonate of soda - baking powder pun ok
1 sudu makan cuka

Cara - cara
1 ) Panaskan ketuhar 180oC.
2 ) Ayakkan bahan kering * menjadi satu bahagian kedalam mangkuk. ketepikan.
3 ) Pukul mentega dan gula didalam manggkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4 ) Masukkan telur sebiji demi sebiji., perlahan - lahan.
5 ) Dalam manggkuk buttermilk.., campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
6 ) Masukkan tepung dan buttermilk ., berselang seli.,masukkan garam , pukul hingga kembang dan ringan. matikan mesin pengadun.
7 ) Larutkan bicarbonate of soda  / baking powder  dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. kaup dan balik - balikkan hingga sebati.
8 ) Tuang adunan kedalam dulang pembakar  dan bakar hingga kek masak.

NOTA : Guna dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". sujukkan kek kemudian barulah dipotong dua utk mendapat empat lapisan  ( saya buat dua lapisan je... )

KRIM :
500 gm krim keju philadelphia
1 cwn krim putar
sedikit gula icing

1 ) Pukul krim keju hingga lembut., kemudian masukkan krim putar  sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu ( speed mixer medium )
2 ) Campur sedikit butter  ( agak2 )  dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk.

** utk krim saya tak guna resepi ni sebab lupa nak beli krim  putar...hu..hu..

utk krim frosting saya guna resepi dibawah ni :
250 gm cream cheese
30 gm butter
1 sudu besar perahan lemon
1 sudu besar esen vanila
1 sudu besar susu segar
100gm gula aising

NOTA : Buttermilk  - 1 cwn susu segar  +  1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.




















    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan