Ahad, 17 Jun 2012

Kerabu Sardin Ulam Raja



Sumber Resepi : kakbesah @MyR

Bahan-bahan ( semangkuk besar )

  • 1 tin sardin(425g) - dibuang sosnya
  • 2 kuntum bunga kantan             
  • 1 bj bawang besar (besar punyer!)
  • 15 biji cili api kampung (akk pilih yg agk muda agar biji mdh hncur dikunyah)
  • 1cm halia muda (jika halia tua je yg ada, baik xpyah letak, tiada paksaan ok) ( yg ni saya tak bubuh )            
  • secekak pucuk ulam raja
  • 2 sudu mkn atau lebih air perahan lemon@limau nipis@ limau kasturi
  • jika rasa ada kureng.. bubuh la secubit dua serbuk pati bilis@kiub ikn bilis
  • garam secukup rasa & secubit gula utk seimbangkan rasa

Cara-cara

  1. basuh ulam raja. jika beli di pasar rendam lh dgn air garam 5 mnt. basmi kuman. ye la kita x tau kn tahap kebersihannye. takut ditanam di tempat2 'strategik'. akk punye dijamin halalantoiyyiban..hehe.. insyaAllah...
  2. toskan ulam raja, pastu hiris. ni pun ikut kesukaan memasing, ada yg suka kasar ada yg suka halus. akk kne hiris halus sbb... ala..fhm2 jer la..hehe.. - ketepikn dulu.
  3. hiris halus, cili api, bunga kantan & halia muda. halus2 tau..               
  4. hiris kasar bawang besar/ potong dadu.
  5. yea!..skarang tibalah masa pling sronok.. menggaul rata semua bahan2 hiris dlm sebuah mangkuk besar, kenudian campurkan ikan sardin sambil dipecah2kan. tambah garam, gula & jus limau. gaul rata2.
  6. last sekali masukkan ulam raja. gaul rata2.. smbil tu suaikn lah asam garamnyer, tmbahla apa yg patut..               

                                                         

 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan