Rabu, 13 Jun 2012

Ayam Masak Hitam

Assalamualaikum.., slmt petang.... dah agak lama saya tak updet blog ni  , maklum la kadang2 virus  m dtg  he..he..,  mcm la ada org yang nak baca. petang ni saya nak share kan satu resepi yg sngt sedap pada saya lah..., ayam masak hitam.. menu mkan tngahari tadi. selalunya saya buat daging masak hitam.., tapi kali ni tukar lah pulak guna ayam pulak. lagipun bnyak stok ayam kat dalam peti ais. ayam dapat free.., pemberian kawan encik hubby yg berniaga ayam. Ahamdulillah...., ok lah jom kita tengok resepinya...


Bahan - bahan
5 - 6 ketul ayam - dibersihkan., digaul garam dan kunyit., kemudian goreng separuh masak.
1 biji bawang besar - separuh dihiris dan separuh lagi ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
5 sudu besar cili kisar
3 sudu besar kicap pekat masin
5 sudu besar kicap pekat manis - agak2 lah kalau rasa kurang hitam tu tambah lagi...
sedikit gula dan serbuk perasa
garam secukup rasa
minyak utk menumis
1 sudu teh jintan manis - ditumbuk
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara - cara
1 ) Ayam dibersihkan , digaul dgn garam dan serbuk kunyit., kemudian digoreng separuh masak. angkat dan ketepikan.
2 ) Tumbuk bawang besar., bawang putih dan halia.
3 ) Panaskan minyak dalam kuali.., tumis bawang besar yg dihiris., kulit kayu manis, bunga cengkih., bunga lawang dan buah pelaga.., kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yg telah ditumbuk ., biar agak garing sikit kemudian masukkan cili kisar, jintan manis dan lada hitam., kicap masin dan kicap manis. biar hingga terbit minyak.
4 ) Kemudian masukkan sedikit air.., biar hingga mendidih .., masukkan sedikit garam., gula dan serbuk perasa. lepas tu masukkan ayam yg telah di goreng tadi. masak hingga kuah agak pekat dan ayam empuk., ok dah siap.... selamat mencuba.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan