Jumaat, 25 November 2011

Sambal hijau ikan bilis petai

                              Bahan-bahan
                           
                              1 mangkuk kecil ikan bilis- dibelah dua, dibersihkan dan digoreng.
                              2 papan petai - dibelah dua
                              1 biji bawang besar - dihiris
                              5 biji cili hijau besar - ditumbuk
                              10 - 15 biji cili padi hijau - ditumbuk
                              3 ulas bawang merah - ditumbuk
                              sedikit belacan
                              garam, aji, sedikit gula
                              1 sudu besar air asam jawa
                              minyak
                          
                              Cara - cara
                             
                               1) Tumbuk cili hijau, cili padi, garam, bawang merah dan belacan.
                               2) Panaskan minyak dalam kuali., tumiskan bahan2 yg ditumbuk hingga
                                   garing.
                               3) Kemudain masukkan petai, gula,aji ,sedikit air dan air asam jawa, bila
                                   kuah agak kering sedikit, masukkan bawang besar yg telah dihiris. masak
                                  hingga petai empuk dan kuah agak kering.
                               4) masukkan ikan bilis yg telah digoreng., kacau sebati kemudian tutup api.
                             
                               p/s: jika nak smbal yg berkuah ikan bilis tidak perlu digoreng terlebih dahulu.

                             

                             
                            
                            

Tiada ulasan:

Catat Ulasan