Sumber Resepi : kakbesah @MyR
Bahan-bahan ( semangkuk besar )
- 1 tin sardin(425g) - dibuang sosnya
- 2 kuntum bunga kantan
- 1 bj bawang besar (besar punyer!)
- 15 biji cili api kampung (akk pilih yg agk muda agar biji mdh hncur dikunyah)
- 1cm halia muda (jika halia tua je yg ada, baik xpyah letak, tiada paksaan ok) ( yg ni saya tak bubuh )
- secekak pucuk ulam raja
- 2 sudu mkn atau lebih air perahan lemon@limau nipis@ limau kasturi
- jika rasa ada kureng.. bubuh la secubit dua serbuk pati bilis@kiub ikn bilis
- garam secukup rasa & secubit gula utk seimbangkan rasa
Cara-cara
- basuh ulam raja. jika beli di pasar rendam lh dgn air garam 5 mnt. basmi kuman. ye la kita x tau kn tahap kebersihannye. takut ditanam di tempat2 'strategik'. akk punye dijamin halalantoiyyiban..hehe.. insyaAllah...
- toskan ulam raja, pastu hiris. ni pun ikut kesukaan memasing, ada yg suka kasar ada yg suka halus. akk kne hiris halus sbb... ala..fhm2 jer la..hehe.. - ketepikn dulu.
- hiris halus, cili api, bunga kantan & halia muda. halus2 tau..
- hiris kasar bawang besar/ potong dadu.
- yea!..skarang tibalah masa pling sronok.. menggaul rata semua bahan2 hiris dlm sebuah mangkuk besar, kenudian campurkan ikan sardin sambil dipecah2kan. tambah garam, gula & jus limau. gaul rata2.
- last sekali masukkan ulam raja. gaul rata2.. smbil tu suaikn lah asam garamnyer, tmbahla apa yg patut..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan