Isnin, 16 April 2012
Kerabu Pucuk Paku Dgn Taugeh
Bahan - bahan
1 ikat pucuk paku - dicelur
1 mangkuk taugeh - dicelur
1 biji bawang besar - dihiris
2 biji cili merah - ditumbuk
7 biji cili padi - ditumbuk
segenggam ikan bilis - ditumbuk
sedikit belacan
sedikit air limau nipis
garam dan gula secukup rasa
1 mangkuk kelapa parut - digoreng dan ditumbuk ( kerisik )
Cara - cara
1) Masak air didalam periuk hingga mendidih., kemudian celur pucuk paku yg telah dipotong. lebih kurang 3 - 5 minit je.kemudian angkat dan toskan. kemudian masukkan pula taugeh 1 -2 minit . angkat dan toskan masukkan dalam bekas besar dan ketepikan.
2) Tumbuk cili merah ., cili padi., garam dan belacan, kemudian masukkan sedikit gula. lepas tu masukkan ikan bilis., tumbuk lagi hingga sedikit hancur . kemudian masukkan kedalam bekas pucuk paku dan tauge tadi ., masukkan juga bawang yg telah dihiris dan juga kerisik. kemudian gaulkan bahan2 tadi sehingga sebati semuanya. kemudian perahkan asam limau dan gaul lagi hingga sebati.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan