Bahan -bahan
Lapisan bawah:
bahan A
200gm tepung beras *
250 ml santan pekat *
450 ml air *
1 sb tepung jagung *
150 gm gula castor
1 sk garam
bahan B
200 gm cendol @ 1 peket kecil - tapiskan, ambil cendolnya je..
Cara - cara
1) Satukan bahan bertanda * dan tapis kedlm periuk. masukkan bahan lain di bahagian A.
2) Masak bahan A sehingga naik wap. ( jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api., guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk utk ratakan adunan tersebut).
3) Angkat dan masukkan cendol. gaul rata.
4) Masukkan kedalam loyang 10x10x2 yg telah disapu dgn sedikit minyak dan dialas dgn plastik.
5) Kukus selama 25 minit.
6) Selepas masak, cakar2 dgn garpu.
Lapisan atas:
Bahan A
300 gm gula merah
50 gm gula castor
500 ml air
2 helai daun pandan
bahan B
150 gm tepung gandum
1 sb tepung jagung
3 biji telur
250 ml santan pekat
1/2 sk garam
Cara - cara
1) Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar.
2) Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
3) Masukkan bahan A kedlm B dan tapis dan masukkan kedlm periuk.
4) Masak sehingga naik wap ( jgn pekat sangat, masak sekejap sahaja).
5) Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan