Bahan-bahan
1 mangkuk kecil ikan bilis- dibelah dua, dibersihkan dan digoreng.
2 papan petai - dibelah dua
1 biji bawang besar - dihiris
5 biji cili hijau besar - ditumbuk
10 - 15 biji cili padi hijau - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
sedikit belacan
garam, aji, sedikit gula
1 sudu besar air asam jawa
minyak
Cara - cara
1) Tumbuk cili hijau, cili padi, garam, bawang merah dan belacan.
2) Panaskan minyak dalam kuali., tumiskan bahan2 yg ditumbuk hingga
garing.
3) Kemudain masukkan petai, gula,aji ,sedikit air dan air asam jawa, bila
kuah agak kering sedikit, masukkan bawang besar yg telah dihiris. masak
hingga petai empuk dan kuah agak kering.
4) masukkan ikan bilis yg telah digoreng., kacau sebati kemudian tutup api.
p/s: jika nak smbal yg berkuah ikan bilis tidak perlu digoreng terlebih dahulu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan