Ahad, 17 Jun 2012

Kerabu Sardin Ulam Raja



Sumber Resepi : kakbesah @MyR

Bahan-bahan ( semangkuk besar )

  • 1 tin sardin(425g) - dibuang sosnya
  • 2 kuntum bunga kantan             
  • 1 bj bawang besar (besar punyer!)
  • 15 biji cili api kampung (akk pilih yg agk muda agar biji mdh hncur dikunyah)
  • 1cm halia muda (jika halia tua je yg ada, baik xpyah letak, tiada paksaan ok) ( yg ni saya tak bubuh )            
  • secekak pucuk ulam raja
  • 2 sudu mkn atau lebih air perahan lemon@limau nipis@ limau kasturi
  • jika rasa ada kureng.. bubuh la secubit dua serbuk pati bilis@kiub ikn bilis
  • garam secukup rasa & secubit gula utk seimbangkan rasa

Cara-cara

  1. basuh ulam raja. jika beli di pasar rendam lh dgn air garam 5 mnt. basmi kuman. ye la kita x tau kn tahap kebersihannye. takut ditanam di tempat2 'strategik'. akk punye dijamin halalantoiyyiban..hehe.. insyaAllah...
  2. toskan ulam raja, pastu hiris. ni pun ikut kesukaan memasing, ada yg suka kasar ada yg suka halus. akk kne hiris halus sbb... ala..fhm2 jer la..hehe.. - ketepikn dulu.
  3. hiris halus, cili api, bunga kantan & halia muda. halus2 tau..               
  4. hiris kasar bawang besar/ potong dadu.
  5. yea!..skarang tibalah masa pling sronok.. menggaul rata semua bahan2 hiris dlm sebuah mangkuk besar, kenudian campurkan ikan sardin sambil dipecah2kan. tambah garam, gula & jus limau. gaul rata2.
  6. last sekali masukkan ulam raja. gaul rata2.. smbil tu suaikn lah asam garamnyer, tmbahla apa yg patut..               

                                                         

 


Sabtu, 16 Jun 2012

KEK PISANG


Sumber Resepi : Dari Dapur Ct


Bahan -bahan
2 cwn tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3/4 cwn gula kastor
2 biji telor
1 1/2 cwn pisang emas - dilenyek
1/2 cwn minyak masak ( boleh juga guna butter cair )
sedikit esen pisang ( saya tak letak sebab takde )
50 gm coklat urai ( yg ni pun tak letak sebab xde...hu..hu.. )

Cara - cara
1 ) Pukul telur dan gula hingga kembang.
2 ) Kemudian masukkan pisang yg di lecek halus dan  esen pisang.
3) Masukkan minyak masak / butter cair.
4) Akhir sekali masukkan tepung dan soda bikarbonat.
5) bakar / kukus selama 1 jam atau sehingga masak. ( saya bakar pada suhu 170 oC selama 50 minit.., bergantung pada oven masing2 )

Rabu, 13 Jun 2012

Ayam Masak Hitam

Assalamualaikum.., slmt petang.... dah agak lama saya tak updet blog ni  , maklum la kadang2 virus  m dtg  he..he..,  mcm la ada org yang nak baca. petang ni saya nak share kan satu resepi yg sngt sedap pada saya lah..., ayam masak hitam.. menu mkan tngahari tadi. selalunya saya buat daging masak hitam.., tapi kali ni tukar lah pulak guna ayam pulak. lagipun bnyak stok ayam kat dalam peti ais. ayam dapat free.., pemberian kawan encik hubby yg berniaga ayam. Ahamdulillah...., ok lah jom kita tengok resepinya...


Bahan - bahan
5 - 6 ketul ayam - dibersihkan., digaul garam dan kunyit., kemudian goreng separuh masak.
1 biji bawang besar - separuh dihiris dan separuh lagi ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
5 sudu besar cili kisar
3 sudu besar kicap pekat masin
5 sudu besar kicap pekat manis - agak2 lah kalau rasa kurang hitam tu tambah lagi...
sedikit gula dan serbuk perasa
garam secukup rasa
minyak utk menumis
1 sudu teh jintan manis - ditumbuk
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara - cara
1 ) Ayam dibersihkan , digaul dgn garam dan serbuk kunyit., kemudian digoreng separuh masak. angkat dan ketepikan.
2 ) Tumbuk bawang besar., bawang putih dan halia.
3 ) Panaskan minyak dalam kuali.., tumis bawang besar yg dihiris., kulit kayu manis, bunga cengkih., bunga lawang dan buah pelaga.., kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yg telah ditumbuk ., biar agak garing sikit kemudian masukkan cili kisar, jintan manis dan lada hitam., kicap masin dan kicap manis. biar hingga terbit minyak.
4 ) Kemudian masukkan sedikit air.., biar hingga mendidih .., masukkan sedikit garam., gula dan serbuk perasa. lepas tu masukkan ayam yg telah di goreng tadi. masak hingga kuah agak pekat dan ayam empuk., ok dah siap.... selamat mencuba.


Jumaat, 1 Jun 2012

Sambal Tumbuk Ikan Goreng


Sumber resepi : kak besah @myR


Bahan-bahan ( sorang2 pn blh habis )
  • 2 ekor ikan @ sepotong ikan goreng - ambil isinya (ikn apa pn blh)
  • 4 ulas bawang putih
  • 12 tangkai cili api kampung
  • 1 tangkai cili merah (yg ni akk xbubuh sbb xde)
  • 1 biji limau kasturi(besar) @ 1/2 biji limau nipis @ sesudu besar perahan lemon @ 1 sudu teh pes asam jawa.
  • garam secukup rasa & secubit gula jika terlalu pds
Cara-cara
  1. tumbuk cili2 & bawang putih hingga hancur.
  2. masukkan isi ikan goreng, garam & sedikiiit gula. tumbuk pecah2 sj. kaut ke dalam mangkuk lalu campurkan perahan limau. kacau rata2 & suaikan rasanye.
  3. siapp! blehlah dimkn dgn nasi putih brsama sayur goreng @ dgn bubur nasi espress pon nikmat sgt rasanyer..hehe..insyaallah